Εγγραφή στο TravelForum

Συνδεδεμένοι: Χρήστες 0, Επισκέπτες 2

TRAVEL-FORUM

Το Φορουμ αποκλειστικα για τα ελληνικα νησια
Καστορια - Πασχα 2019 (Κατηγορια Ηπειρωτικη Ελλαδα)

starstarstarstarstar

2019-05-12 16:08
Admin
Μηνύματα: 6

Θέλεις να πας κάπου ωραία για Πάσχα αλλά κάπου που δεν θα γίνεται χαμός. Θέλεις να είναι μακρινός προορισμός, διότι οι 3 διανυκτερεύσεις σου επιτρέπουν να πας και κάπου μακριά που δεν θα μπορούσες να πας σε ένα απλό τριήμερο. Μια από τις καλύτερες επιλογές λοιπόν είναι η μαγευτική Καστοριά, η επονομαζόμενη και αρχόντισσα της Μακεδονίας. Όταν θα ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Ε65 θα μειωθεί περίπου στις 4,5 ώρες η διαδρομή, αλλά και με το υπάρχον τμήμα που αποφεύγεις τον Δομοκό η διαδρομή είναι περίπου 6 ώρες, συνεπώς αν ξεκινήσεις νωρίς το πρωί το μεσημέρι είσαι Καστοριά.

Καστοριά από ψηλά

Ήδη από μακρυά φαίνεται η Καστοριά και η θέα από ψηλά είναι υπέροχη. Ουσιαστικά μέρος της πόλης έχει χτιστεί σε μια χερσόνησο, μια γλώσσα γης που εισχωρεί μέσα στην λίμνη, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται δύο κόλποι, ένας που βλέπει νότια και ένας βόρεια. Αυτό φαίνεται ότι αποπροσανατολίζει πολλούς επισκέπτες, αλλά πρώτα αν δεις το τοπίο από ψηλά προσανατολίζεσαι πολύ καλύτερα. Φτάνουμε λοιπόν στο ξενοδοχείο μας για να αφήσουμε τα πράγματά μας, ανυπομονώντας να δούμε από κοντά την Καστοριά. Το Calma όπου θα μείνουμε βρίσκεται στον οικισμό της Χλόης, 3 περίπου χιλιόμετρα από το κέντρο της Καστοριάς σε μια ήσυχη τοποθεσία. Χωρίς χρονοτριβή ξαναμπαίνουμε στο αυτοκίνητο και σε ελάχιστα λεπτά είμαστε στο κέντρο της Καστοριάς ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς το Ντολτσό όπου βρίσκεται το εστιατόριο Παλιά Πόλη.

Καστοριά Ντολτσό


Καστοριά Ντολτσό


Καστοριά Ντολτσό

Παρόλο που είναι Μεγάλη Παρασκευή, δεν είναι δύσκολο να βρεις τραπέζι για φαγητό στην Καστοριά. Προφανώς οι Αθηναίοι δεν φτάνουν τόσο ψηλά, με αποτέλεσμα τα πράγματα να είναι απολύτως ανθρωπινά. Μετά το φαγητό μια πρώτη αναγνωριστική βόλτα στην παραλίμνια διαδρομή με την φωτογραφική να παίρνει φωτιά. Η λίμνη της Καστοριάς διαθέτει πλούσια πανίδα: πελακάνοι, χήνες, κύκνοι και ότι πετούμενο μπορείτε να φανταστείτε θα το δείτε σε οποιαδήποτε σημείο της μεγάλης παραλίμνιας διαδρομής και να πάτε. Υπολογίζω ότι για να κάνεις όλο τον γύρο της χερσονήσου μέχρι να ξαναβγείς στην πόλη, χρειάζεται τουλάχιστον 1 ώρα γρήγορου περπατήματος.

Καστοριά από ψηλά


Καστοριά από ψηλά

Το βράδυ, μαζευόμαστε με όλον τον υπόλοιπο κόσμο στο κέντρο της πόλης (πλατεία Ομονοίας) για τον Επιτάφιο και έτσι έχουμε την ευκαιρία να δούμε και την λιγότερο τουριστική πλευρά της πόλης. Δυστυχώς εδώ οι εντυπώσεις δεν είναι τόσο καλές, καθώς υπάρχει μια εικόνα εγκατάλειψης. Υπάρχουν αρκετά σπίτια που είτε είναι εγκαταλελειμμένα ή βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Σίγουρα εάν υπήρχε φοιτητόκοσμος και είχε πέσει χρήμα στην Καστοριά (όπως συνέβη με τα Ιωάννινα) η εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετική. Πάντως κατηφορίζοντας την οδό του Αγίου Μηνά (στην συνέχεια γίνεται Αγίου Αθανασίου) απολαμβάνεις την όμορφη θέα από ψηλά.

Για το Μεγάλο Σάββατο το πρόγραμμα έχει επίσκεψη στο μαγευτικό Νυμφαίο Φλωρίνης. Η απόσταση Νυμφαίου - Καστοριάς είναι κοντά μια ώρα, αλλά αξίζει τον κόπο. Το Νυμφαίο βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και συνεπώς μπορεί ο καιρός να είναι διαφορετικός από ότι περιμένει κανείς. Μέσα στον οικισμό δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα, εκτός από όσους μένουν μέσα, επομένως αφήνουμε το αυτοκίνητο λίγο προς την είσοδο του χωριού. Η πρώτη εικόνα δικαιολογεί το ταξίδι, το Νυμφαίο είναι πανέμορφο, πραγματικά από τα ομορφότερα χωριά που έχω δει. Υπάρχουν αρκετά μαγαζάκια να κάτσει κανείς για καφέ ή φαγητό, ενώ μερικά σπίτια - κανονικές βίλες δηλαδή - εντυπωσιάζουν.

Νυμφαίο


Νυμφαίο


Νυμφαίο


Νυμφαίο

Όπως προχωράμε στον κεντρικό δρόμο, μετά τα μαγαζιά, φτάνουμε στην Νικείο Σχολή όπου στεγάζεται το κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα. Εδώ υπάρχει και πωλητήριο όπου ψωνίσαμε μερικά ωραία αναμνηστικά.

Κέντρο ενημέρωσης καφέ αρκούδας


Κέντρο ενημέρωσης καφέ αρκούδας

Αν και ο ουρανός είναι συννεφιασμένος, αποφασίζουμε να προχωρήσουμε ακόμα παρακάτω προς τον Αρκτούρο, τον περιφραγμένο χώρο που φιλοξενούνται μερικές αρκούδες. Βρίσκουμε εύκολα τον δρόμο, καθώς υπάρχουν και πινακίδες, αλλά η κατηφορική διαδρομή είναι μεγαλούτσικη περίπου ένα τέταρτο περπάτημα. Οι ξεναγήσεις είναι κάθε μια ώρα, αλλά η πιθανότητα να μην δεις καμμια αρκούδα σε συνδυασμό με τον βροχερό καιρό μας αποτρέπουν από το να κάτσουμε να περιμένουμε για την επόμενη ξενάγηση.

Αρκτούρος


Αρκτούρος

Τελικά αν θέλεις να είσαι σίγουρος για τον καιρό εδώ πάνω, καλύτερα να έρθεις καλοκαίρι. Στο τσακ προλαβαίνουμε να χωθούμε σε μια ταβέρνα πριν ξεκινήσει η μπόρα, που ευτυχώς δεν κρατάει πολύ. Μετά το φαγητό περπατάμε στα γραφικά σοκάκια για να απολαύσουμε το Νυμφαίο, θαυμάζοντας το τοπίο ενώ η φωτογραφική μηχανή παίρνει φωτιά.

Είναι πλέον Κυριακή του Πάσχα, και έχοντας κουραστεί αρκετά από το ταξίδι της πρώτης ημέρας και από το Νυμφαίο, αποφασίζουμε να επισκεφτούμε μερικά αξιοθέατα που βρίσκονται μέσα στην πόλη της Καστοριάς, ξεκινώντας από το Ενυδρείο. Έχοντας διαβάσει ότι είναι το μεγαλύτερο Ενυδρείο στα Βαλκάνια πάμε με ενθουσιασμό και μεγάλες προσδοκίες, αλλά τελικά απογοητευόμαστε. Στην ουσία, ενώ ο χώρος είναι μεγάλος, εσωτερικά αποτελείται από πολλά μικρά ενυδρεία. Καμμια σχέση με αντίστοιχα που έχουμε δει στο εξωτερικό. Όχι ότι δεν αξίζει να το επισκεφτείς, αλλά δεν είναι κάτι ιδιαίτερο.

Ενυδρείο Καστοριάς


Ενυδρείο Καστοριάς

Φεύγοντας από το Ενυδρείο, ξεκινάμε με το αυτοκίνητο για να κάνουμε τον γύρο της παραλήμνιας διαδρομής της χερσονήσου, ξεκινώντας από την Λεωφόρο Κύκνων και καταλήγοντας στον Ναυτικό Όμιλο. Όλη η διαδρομή είναι απολαυστική, αλλά το αποκορύφωμα σίγουρα είναι η πανέμορφη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας λίγα μέτρα από την λίμνη. Βέβαια και η ίδια η τοποθεσία είναι καταπληκτική, με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και πολύ πράσινο.

Παναγία Μαυριώτισσα Καστοριάς


Παναγία Μαυριώτισσα Καστοριάς

Την Δευτέρα του Πάσχα ξεκινάμε να επισκεφτούμε τις Πρέσπες. Σε περίπου 45 λεπτά έχουμε ήδη φτάσει στον Άγιο Αχίλλειο και αφήνουμε το αμάξι για να περπατήσουμε την γέφυρα που οδηγεί μέχρι το νησάκι. Στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου δεν έχει πολλά πράγματα να δεις, στην ουσία είναι ένα μικρό χωριό με μια ταβέρνα που έχει και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα αξιοθέατα περιορίζονται σε κάποιους ναούς - βασιλικές, αλλά τα μικρά παιδιά θα ενθουσιαστούν με την πανίδα: Ένα μοσχαράκι που βόσκει, κότες, γουρουνάκια που κυκλοφορούν ελεύθερα κτλ. Ανεβαίνοντας στον μικρό λόφο συναντάς την ομώνυμη εκκλησία που προσφέρει πανοραμική θέα σε ολόκληρη την περιοχή.

Πρέσπες Αγιος Αχίλλειος


Πρέσπες Αγιος Αχίλλειος


Πρέσπες Αγιος Αχίλλειος

Τα άλλα 2 αξιοθέατα στις Πρέσπες είναι το παραθαλάσσιο χωριό Ψαράδες και ο Άγιος Γερμανός. Κατευθυνόμαστε λοιπόν προς τα ορεινά για τον Άγιο Γερμανό. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά όμορφο χωριό που διαθέτει καταλύματα, μια ταβέρνα δίπλα στα τρεχούμενα νερά και μαγαζάκια με παραδοσιακά (κυρίως τα περίφημα φασόλια Πρεσπών). Νομίζω ότι είναι το καλύτερο σημείο στην περιοχή για φαγητό. Σε απόσταση περπατήματος (10-15 λεπτά) βρίσκεται ο αναστυλωμένος Μύλος του Αγίου Γερμανού, όπου μπορείτε να δείτε πώς ήταν κάποτε ο νερόμυλος. Σε αυτό το σημείο φυσικά τα νερά είναι ορμητικά και ο δυνατός βόμβος σε οδηγεί, ακόμα και αν δεν υπήρχαν πινακίδες στην διαδρομή.

Πρέσπες Αγιος Γερμανός


Πρέσπες Νερόμυλος Αγίου Γερμανού

Το απόγευμα, έχοντας επιστρέψει στην πόλη της Καστοριάς, λέμε να επισκεφτούμε το φημισμένο καφέ του Προφήτη Ηλία, για την θέα του οποίου έχουμε ακούσει τα καλύτερα λόγια. Γενικά η περιοχή δεν έχει καλή οδική σήμανση και ένας χάρτης (ή GPS) είναι απαραίτητος, αλλά σε μερικά σημεία υπήρχαν πινακίδες προς Προφήτη Ηλία. Καταλαβαίνεις ότι πας σωστά επειδή συνεχώς ανηφορίζες, ώσπου φτάνει στο σημείο που βρίσκεται η Εκκλησία του Προφήτη Ηλία και το Καφέ. Η θέα είναι πραγματικά απίθανη, καθώς μπορείς να δεις σχεδόν ολόκληρη την Καστοριά από ψηλά, καθώς και τους 2 κόλπους που σχηματίζονται από την χερσόννησο. Το καφέ δεν θα πάρει βραβείο ούτε ποιότητας ούτε ποικιλίας, αλλά πραγματικά μπορείς να κάτσεις εδώ για ώρες ατελείωτες χαζεύοντας την θέα.

Προφήτης Ηλίας Καστοριάς


Προφήτης Ηλίας Καστοριάς

Η Τρίτη του Πάσχα είναι η τελευταία μας ημέρα στην περιοχή της Καστοριάς και η τελευταία μας ευκαιρία να δούμε μερικά αξιοθέατα. Για αρχή πεταγόμαστε στο χωριό απόσκεπο που βρίσκεται σχετικά κοντά στο ξενοδοχείο μας, κυρίως επειδή φημίζεται για την ωραία θέα. Πράγματι ο Απόσκεπος δεν απογοητεύει. Είναι ένα αρκετά συμπαθητικό χωριό και αρκετά καλή εναλλακτική να κάτσεις για καφέ ή φαγητό, εάν θέλεις κάτι πιο ήσυχο και πιο αυθεντικό.

Απόσκεπος Καστοριάς


Απόσκεπος Καστοριάς

Στην συνέχεια προσπερνάμε την πόλη της Καστοριάς και κατευθυνόμαστε προς τον παραλήμνιο οικισμό του Δισπηλιού, που βρίσκεται λίγα λεπτά έξω από την πόλη. Το Δισπηλιό Καστοριάς είναι ένας νεολιθικός οικισμός τεράστιας ιστορικής σημασίας, όπου εκτός των άλλων βρέθηκε η περίφημη πινακίδα του Δισπηλιού. Ο χώρος είναι πολύ όμορφα διαμορφωμένος και τη παράσταση κλέβουν οι αναπαραστάσεις των νεολιθικών σπιτιών. Γίνεται ξενάγηση σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ υπάρχει και πωλητήριο όπου και εκεί θα σας εξηγήσουν ότι απορία μπορεί να έχετε.

Παραλήμνιος Οικισμός Δισπηλιού


Παραλήμνιος Οικισμός Δισπηλιού


Παραλήμνιος Οικισμός Δισπηλιού

Πριν επιστρέψουμε στο δωμάτιο, καθώς την επόμενη ημέρα έχουμε το πολύωρο ταξίδι της επιστροφής, σταματάμε στο κέντρο για να ψωνίζουμε τα διάφορα αναμνηστικά. Η Καστοριά φημίζεται ασφαλώς για τα προϊόντα γούνας (γούνες, παντόφλες, κτλ) όπου υπάρχει μεγάλη παράδοση. Από τρόφιμα, η περιοχή φημίζεται για τις φακές και τα φασόλια Πρεσπών. Ανάμεσα σε άλλα, ψωνίσαμε όσπρια από τον Βλαχοδήμο και γαλακτοκομικά (εξαιρετική κρέμα και γαλοτύρι) από το Επίλεκτον. Από το ζαχαροπλαστείο Τζήλλας ψωνίσαμε γλυκά, καθώς μας το πρότειναν ως το καλύτερο ζαχαροπλαστείο της πόλης και πράγματι τα κεράσματά τους που δοκιμάσαμε στο ξενοδοχείο ήταν νόστιμα και φρεσκότατα.

Καστοριά Πάπιες

Αποχαιρετάμε λοιπόν την αρχόντισσα Καστοριά και τις συμπαθέστατες χήνες (οι οποίες δεν διστάζουν να φτάσουν μέχρι τον δρόμο) και ξεκινάμε για την Αθήνα. Οι εντυπώσεις από την Καστοριά ήταν εξαιρετικές. Οπωσδήποτε θα την επισκεφτούμε ξανά μετά από μερικά χρόνια.


Αρχική Σελίδα | Ηπειρωτική Ελλάδα | Καστοριά - Πάσχα 2019